5 Adımda Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla kendinize ya da çocuklarınıza bir arkadaş olsun diye planlayarak hayatınıza dâhil ettiğiniz evcil hayvanların, tıpkı insanlar gibi bazı ihtiyaçları ve özel gereksinimleri vardır. Bu sevimli canlılar konuşamasalar da bazı duyguları oldukça yoğun bir şekilde yaşarlar. Korku, üzüntü, endişe hissetmelerine neden olan olaylar karşısında tıpkı insanlar gibi depresyona girebilirler. Bunun yanı sıra mutluluklarını ve sevgilerini de birbirinden sevimli hareketlerle gösterebilirler. Evcil hayvan bakımında dikkat etmeniz gereken beş temel konu vardır. Bu konularda hassas bir şekilde hareket ettiğinizde, uzun yıllar dostluğuyla sizi mutlu edecek arkadaşınızla keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

1.Düzenli Veteriner Kontrolü

Her şeyin başı sağlık düsturu, hayvanlarınız için de geçerlidir. Bu nedenle nasıl ya da nereden bir evcil hayvan edindiğiniz önemli olmaksızın ilk yaptırmanız gereken işlem, veteriner kontrolüdür. Kedi ve köpeklerde sıklıkla görülen parazit sorunu ve diğer tüm hastalıklar için veterinerinizin size sunduğu tavsiyeleri göz önünde bulundurmalısınız. Aşıların düzenli yapılması da güçlü bir bağışıklık sistemi oluşması ve hastalıklara karşı direnç sağlanması bakımından oldukça önemlidir. Hayvanınızı düzenli sağlık kontrollerinden geçirdiğiniz takdirde kendi sağlığınız için de koruma sağlayabilirsiniz.

2. Doğru Beslenme

Her hayvanın sağlığına, yaşına ve türüne göre özel beslenme ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle her mama, her hayvan için uygun olmayabilir. Örneğin; yavru kedilerin beslenmesi için kullanılan mamalar, yetişkinler için kullanılanlardan farklıdır. Bu nedenle bir yaşını doldurmayan yavrulara, yetişkin maması verilmez. İnsanların yediği bazı gıdalar da hayvanlar için birtakım sakıncalar içerebilir. Köpeklere çok fazla çikolata verilmesi halinde körlük sorunu ortaya çıkabilir. Muhabbet kuşlarında da aynı şekilde çikolata oldukça zararlıdır. Kısırlaştırma operasyonu geçirmiş ya da belirli bir yaşın üzerine gelmiş hayvanlarda ise özel bir beslenme programı uygulanmalıdır. İleri yaşlarda olan kedilerde hareketsizlik ortaya çıktığı için yağı azaltılmış mamalar tercih edilmelidir. Bu noktada; kuş, köpek ve kedi beslenmesi açısından her zaman veteriner tavsiyelerine uyulmalıdır.

3. Yeterince İlgi

Her canlının ilgiye ve şefkate ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde, evinizdeki canları da bundan ayrı tutmak mümkün değildir. Bazen iş ve bazen farklı sebeplerle ihmal edilen evcil hayvanlarda, depresif hareketler gözlemlenebilir. Peki ne yapılmalı? Öncelikle ilgilenemeyeceğiniz ve bir köşeye atacağınız hayvanı sahiplenmemeniz gerekir. Sahiplendiyseniz de yeterince ilgilenmelisiniz. Köpeklerin ve kedilerin sevdiği oyuncaklar bu noktada işinize yarayabilir. Sevdikleri oyuncakları kullanarak onlarla oyun oynayabilir; sıkılmadan vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz. Köpeklerin özellikle dışarı çıkmaya ve gezmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle günde en az bir saatinizi gezmeye ayırmalısınız.

4. Temizlik

Temizlik hem sağlığın korunması hem de hayvanlarınızın kendini rahat hissetmesi açısından önemlidir. Köpeklerde ve kedilerde; tüylerin düzenli taranması, tırnakların kesilmesi ve banyo yapılması temel temizlik aşamalarıdır. Son zamanlarda sıklıkla evde beslenen bir hayvan olan tavşan banyo yapmayı pek sevmez. Bu nedenle aşırı kire yol açan bir durum meydana gelmediği sürece tavşanların yıkanmasına gerek yoktur.

5. Güvenli Bir Ortam

Tüm bu özenli bakım sürecinin yanı sıra dikkat edilmesi gereken diğer bir ayrıntı da evin hayvanlar için güvenli bir hale getirilmesidir. Özellikle cam ve kapılar, sevimli dostlarınızın zarar görmesine ya da evden kaçmasına sebep olabilir. Kedi sinekliği kullanımı ile yüksek seviyede koruma sağlamanız mümkündür. Kedi sinekliklerinin sağlam ve dayanıklı yapısı sayesinde evcil hayvanlarınız, güvenli bir şekilde dışarıdaki manzarayı seyredebilir ya da sizin eve dönmenizi bekleyebilir. Pliseli ya da menteşeli olarak tercih edebileceğiniz bu sineklikler ile hiçbir zaman gözünüz arkada kalmaz.

Bir yanıt yazın

Kapat
Giriş Yap
Kapat
Sepet (0)

Sepetinizde Hiç Ürün Yok Sepetinizde Hiç Ürün Yok





Yardıma İhtiyacınız Var mı?
Size nasıl yardımcı olabilirim ?